BADANIE WODY
Zakres badań obejmuje następujące parametry:
MIKROBIOLOGIA WODY:
Lp
|
Parametr
|
1
|
Bakterie z grupy coli
|
2
|
Clostridium perfringens
|
3
|
Enterokoki (paciorkowce kałowe)
|
4
|
Escherichia coli
|
5
|
Ogólna liczba bakterii w 36° C po 48h w 1 ml
|
6
|
Ogólna liczba bakterii w 22° C po 72h w 1 ml
|
FIZYKOCHEMIA WODY:
Lp
|
Parametr
|
1
|
Odczyn pH
|
2
|
Przewodność właściwa
|
3
|
Mętność
|
4
|
Barwa
|
5
|
Zapach
|
6
|
Smak
|
7
|
Mangan
|
8
|
Żelazo ogólne
|
9
|
Chlorki
|
10
|
Amonowy jon
|
11
|
Azotany
|
12
|
Azotyny
|
BADANIE TUSZ PO UBOJU
Zakres badań obejmuje następujące parametry:
MIKROBIOLOGIA:
1
|
Tusze wołowe, wieprzowe, baranie, końskie i kozie
|
|
Ogólna liczba bakterii
|
|
Enterobacteriaceae
|
|
Salmonella metodą gąbki ściernej
|
2
|
Tusze drobiowe brojlerów i indyków
|
|
Salmonella
|
BADANIE ŻYWNOŚCI
Zakres badań obejmuje następujące parametry:
MIKROBIOLOGIA ŻYWNOŚCI:
Lp
|
Parametr
|
1
|
Bacillus cereus
|
2
|
Bakterie z grupy coli
|
3
|
Clostridium perfringens
|
4
|
Drożdże i pleśnie
|
5
|
Enterobacteriaceae
|
6
|
E.coli
|
7
|
Gronkowce koagulazododatnie
|
8
|
Listeria monocytogenes
|
9
|
Mezofilne bakterie fermentacji mlekowej
|
10
|
Ogólna liczba drobnoustrojów mezofilnych tlenowych
|
11
|
Salmonella
|
FIZYKOCHEMIA ŻYWNOŚCI:
Lp
|
Parametr
|
1
|
Azotany, azotyny
|
2
|
Białko
|
3
|
Błonnik pokarmowy
|
4
|
Fosforany dodane
|
5
|
Histamina
|
6
|
Kolagen
|
7
|
Kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone
|
8
|
PH
|
9
|
Skrobia
|
10
|
Sól
|
11
|
Tłuszcz
|
12
|
Wartość energetyczna
|
13
|
Wartość odżywcza
|
15
|
Witaminy
|
16
|
Woda
|
SUBSTANCJE SZKODLIWE:
Lp
|
Parametr
|
1
|
azotany (szpinak, sałata, przetworzona żywnośćna bazie zbóż i żywność dla dzieci)
|
2
|
ołów, kadm (owoce, warzywa, zboża, mleko, mięso, oleje i tłuszcze, ryby i inne zwierzęta wodne, soki, wina),
|
3
|
rtęć (ryby i owoce morza),
|
4
|
cyna w żywności w puszkach
|
5
|
mikotoksyny: aflatoksyny, patulina, ochratoksyna A, deoksyniwalenol, Zearalenon, Fumonizyny
|
6
|
dioksyny i polichlorowane bifenyle (mięso, mleko i przetwory, oleje i tłuszcze roślinne i zwierzęce, jaja kurze i wyroby z jaj, ryby i skorupiaki)
|
7
|
benzo(a)piren (wędzone mięso i produkty mięsne, mięso ryb i produkty rybołówstwa wędzone i nie wędzone, żywność dla niemowląt i dzieci)
|
BADANIE ŚCIEKÓW
Zakres badań obejmuje następujące parametry:
FIZYKOCHEMIA ŚCIEKÓW:
Lp
|
Parametr
|
1
|
Biochemiczne zapotrzebowanie na tlen BZT5
|
2
|
Chemiczne zapotrzebowanie na tlen ChZTcr
|
3
|
Zawiesiny ogólne
|
4
|
Azot ogólny
|
5
|
Fosfor ogólny
|
6
|
pH
|
7
|
Azot amonowy
|
8
|
Azot azotanowy
|
9
|
Azot azotynowy
|
10
|
Chlorki
|
11
|
Siarczyny
|
12
|
Potas
|
13
|
Żelazo ogólne
|
14
|
Cynk,cyna
|
15
|
Chrom, kobalt
|
16
|
Inne parametry
|
|